De gevleugelde, Arthur Japin

Comienza Ya. Es Gratis
ó regístrate con tu dirección de correo electrónico
De gevleugelde, Arthur Japin por Mind Map: De gevleugelde, Arthur Japin

1. Motieven

1.1. extern motief

1.1.1. De boeken van Jules Verne, in deze boeken heeft Alberto kunnen wegdromen over zijn toekomst.

1.1.1.1. Aan het einde van het verhaal vond Ernestine deze terug.

1.1.2. Homoseksualiteit, de vader van Alberto heeft altijd al gezegd dat Alberto nooit een echte man zou worden als zijn broers. Alberto hield zich bezig met vrouwelijke werkjes zoals weven. Er waren dus ook altijd veel speculaties over dat hij homo was.

1.1.3. Zelfdoding, Alberto Santos-Dumont pleegde in 1932 zelfmoord. Hoogstwaarschijnlijk vanwege het ellendige gebruik van het moderne vliegtuig. (Natuurlijk werd het vliegtuig ook met plezier gebruikt).

1.2. leidmotief

1.2.1. Het hart (van Santos-Dumont), een symbool voor Alberto zijn waardigheid en meeleven.

1.2.1.1. Vanaf dokter Walther Haberfield wordt het hart doorgegeven. Degenen met het hart in bezit ontdekken steeds nieuwe dingen over de dood van Alberto.

1.3. intern motief

1.3.1. Meeleven, Alberto was een persoon die veel met andere mensen meeleefde dit heeft hem ook een zetje gegeven tot zijn zelfmoord.

1.3.2. Queestemotief, Alberto probeert zijn dromen waar te maken. Dit gebeurt zeker niet zonder slag of stoot.

1.3.2.1. Desillusie, toen de droom van Alberto werd gerealiseerd zag hij in dat zijn uitvinding ook mensen kan doden.

2. Thema

2.1. Droom, je moet je dromen waarmaken. Alberto's droom was om te kunnen vliegen, dit lukte hem en hij werd 's werelds allereerste vliegenier.

3. Vertelperspectief

3.1. Alwetende verteller, dit maakt het een echte biografie.

4. Personages

4.1. round character

4.1.1. Alberto Santos-Dumont (hoofdpersoon)= het hele verhaal draait om hem, de eerste vliegenier. Hij had al als klein kind veel interesse in de wetenschap en wist dat zijn droom was om ooit te kunnen vliegen. Hij was een mensenkenner en heel leergierig.

4.2. flat characters, in de tekst staat hoe ze allemaal betrekking hebben tot Alberto.

4.2.1. Dokter Walther Haberfield, een patholoog die het lichaam van Alberto balsemde en hij ontvreemde Alberto´s hart.

4.2.2. Albert Chapin, Albert was een een eenvoudige staljongen, maar toen Alberto een ongeluk met een ballon had wist hij hem te helpen. Alberto was hier zo van verwonderd en wist vanaf dat moment dat hij hem nodig had om zijn droom waar te maken, Albert werd zijn mecanicien en ook een goede vriend.

4.2.2.1. Ernestine met dochter Berthe. Ernestine is de vrouw van Albert, nadat hij haar zwanger had gemaakt van Berthe, hun dochter. Via Albert kwamen zij dus ook in contact met Alberto.

4.2.3. Pomponette (madame De Saint-Pompon), zij is een beetje een oppervlakkig personage. Ze kent Alberto al vanaf dat hij klein was.

4.2.4. Guilhermina, zij is het kindermeisje van Alberto en speelde dus een belangrijke rol bij zijn opvoeding.

5. Plaats en ruimte

5.1. Brazilië, dit is het land waarin Alberto is geboren en gestorven.

5.1.1. Grand Hotel La Plage, Guarujá. Dit is het hotel waar Alberto zich heeft verhangen. Ernestine en Berthe komen hier veel te weten over de oorzaak van zijn zelfmoord.

5.1.1.1. Ernestine ondervroeg veel hotel personeel voor antwoorden.

5.1.2. De rijke koffieplantage van Alberto's ouders, hier hielp hij met mechanica te ontwikkelen om het werk te verminderen. Zo maakte hij een begin aan zijn leven als uitvinder.

5.2. Parijs, dit is de stad waar Alberto zijn dromen heeft waargemaakt en een echte vliegenier is geworden.

5.2.1. Hij maakte allerlei vliegtuigen en proefritten, waarbij hij meestal neerstortte en zo een nieuw vliegtuig kon verbeteren.

5.2.1.1. Om een echte vliegenier te worden deed hij mee aan de Deutscheprijs. Hij wint deze, alleen de juryleden vinden een truc deze ongeldig te maken. Echter had Alberto de helft van het prijzengeld beloofd aan het arme volk en ontstond een opstand. Zo won hij toch en kreeg hij heel veel fans.

6. Sujet (de chronologische volgorde hiervan: Brazilië, Frankrijk, Hartstocht 1, 2 en dan 3).

6.1. Hartstocht 1

6.1.1. Verhaalopening -> in medias res: Dokter Haberfield balsemt de dode Alberto Santos-Dumont, waarvan werd gezegd dat hij aan hartfalen was overleden. Echter was hiervan niets te zien aan het hart..

6.2. Brazilië

6.2.1. Je maakt kennis met Alberto. Hij ontwierp mechanica voor op de koffieplantage van zijn ouders en uiteindelijk mocht hij daar zelf ook de stoomtrein besturen.

6.3. Hartstocht 2

6.3.1. Guilhermina die het hart had ontvangen van dokter Haberfield gaf deze aan Pomponette, opdat zij naar de staatsbegrafenis in Rio ging. Ze kwamen erachter dat de doodsoorzaak geen hartfalen waren, maar zelfmoord.

6.4. Frankrijk

6.4.1. Tijdens een ballonvluchtongeval ontmoet Alberto, Albert Chapin. Alberto haalt Albert over om zijn mecanicien te worden en samen ontwerpen en bouwen ze vliegtuigen. Alberto Santos-Dumont wordt 's werelds allereerste vliegenier.

6.5. Hartstocht 3

6.5.1. Ernestine gaat samen met haar dochter Berthe naar het hotel waar Alberto is gestorven (met het hart in bezit). Ze proberen erachter te komen waarom Alberto zich heeft verhangen.

6.5.2. Verhaaleinde -> gesloten einde: Alberto Santos-Dumont heeft zich verhangen wegens het onrechtvaardig/kwaad gebruik van zijn machine.

7. de groene pijl geeft hier aan hoe het hart werd doorgegeven.