Jetzt loslegen. Gratis!
oder registrieren mit Ihrer E-Mail-Adresse
Stress von Mind Map: Stress

1. Stress is niet erg daarom is er geen enkele reden die te mijden. Ons lichaam kan tegen stress , alleen niet tegen te veel , laat je visie op de wereld niet continu geleid worden door stress anders wordt de wereld 1 grote bedreiging lijkt en je klijgt van die slaf nog meer stress waardoor elke kleine tegenslag als een trauma kan gaan aanvoelen. Onze lichaam is perfect gewapend tegen stress.

2. onze reptielenbrein jaagt de stress aan - meteen in stevige pieken , werkt op onze middenhersenen. middenhersenen = stuk van hersenen dat puur om emotie draait . reptielenbrein + middenhersenen = stressbrein. vooraan in ons hoofd + prefrontale cortex , die bewuste processen stuurt vb/ relativeren & nuanceren etc...

3. stresshormonen = adrenaline & cortisol voorzien ons lichaam met herstelfhormonen zolang het daar de tijd voor krijgt. een gezonde stressrespons is kort & intens daarna terug naar rustniveau dan verwijdert het systeem alle afvalstoffen en doen de herstelhormonen hun werk. onze stressoren tegenwoordig zijn wel geen wilde beesten meer maar zitten in ons hoofd wat ervoor kan zorgen dat de stress constant kan zijn.

4. Je lichaam heeft tijd nodig nodig om te herstellen , herstelhormonen maakt je lichaam aan als je ontspant & als je jezelf de tijd gunt om een goed gevoel over jezelf te ontwikkelen. Het is dus wel belangrijk dat je geregeld niks doet. Hoe krijg je meer neuronen in een deel van je brein? door dat deel te trainen. je stressbrein nooit de overhand laten halen = je prefrontale gebieden versterkt & krijgen die meer macht.

5. Hoe vaak moet ik niksen : er is niet echt een richtlijn maar sowieso 5 min per dag is genoeg , natuurlijk krijg je dan van die gedachten dat is wat je hersenen doen maar jij beslist of je die gedachten aandacht geeft of niet jij kunt beslissen om die gedachten te laten voorbij drijven als wolken aan de hemel. In welke mate moeten werknemers hier hun verantwoordelijkheid in nemen : werkstress is altijd het resultaat van een complexe interactie tussen werknemer, werkgever & maatschappij , de nieuwe wetgeving over psychosociaal welzijn is een grote stap in de goede richting , de werkgever moet ruimte & flexibiliteit bieden ; de werknemer moet voor zichzelf kunnen zorgen & grenzen aangeven.

6. 3 tips : 1: Beweeg , beweeg , beweeg. BEWEGING gooit de cortisollen van de hippocampus , zodat die haar functie goed kan opnemen en het stresssysteem afremmen & spierbouw bevordert de serotonine , die je een goed gevoel over jezelf geeft. doe het elke dag. 2: houd de verwondering in je leven , je moet toch bewegen , dus begin met een wandeling tijdens de lunchpauze. en als je toch buiten bent ga dan opzoek naar iets in de natuur ofzo dat verwondering opwekt in jou, verwondering & nieuwschierigheid activeren prefrontale gebieden , doe geregeld iets nieuws. 3 : Schrijf elke dag 3 of meerdere dingen op die goed gingen , als je dat elke dag doet rewire je je brein , je haalt je focus weg van het negatieve die focus richt je dan op het positieve , zeker mensen die diep zitten moeten weer leren wat positief is , in het begin is dat heel basic maar na enkele weken worden dat intenseren geluksmomenten , ook dat is iets dat je traint. Geluk situeert zich links in onze prefrontale cortex , dat zit in ons emotiebrein.